Dichter: Fokkema, Arma Er staat copyright op dit gedicht. U mag dit gedicht alleen verspreiden als u de auteursnaam vermeldt. U mag naast de auteursnaam ook de bron vermelden: www.gedichtensite.nl
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Met dank aan Ger van Dien voor het overhandigen van het uitgelichtstokje plaats ik een gedicht dat ik aansluitend zal toelichten. Ger begreep goed dat ik met hart en ziel schrijf.

Sjaloom

Sjaloom, ik kan je groeten
met deze mooie zegen
als ik je mag ontmoeten
op onze levenswegen.

Sjaloom wil zeggen vrede.
Dat kan ik niemand geven
maar het is een bede,
een wens voor beter leven.

Sjaloom blijft echter steken
bij hartverwarmend wensen,
want zijn wij goed bekeken
nu beesten of nog mensen?

Sjaloom is overteffend
voor wie naar God verlangen
hun stemmen trouw verheffend
in psalmen en gezangen.

Sjaloom, doorspekt van hoop,
geeft aan: we mogen bouwen.
Sjaloom is niet goedkoop
maar wijst ons op vertrouwen.


Als kind leerde ik thuis en op school de Here God en Zijn volk Israël lief te hebben. De Hebreeuwse groet sjaloom had en heeft voor mij een veel diepere betekenis dan vluchtig gedag zeggen. Zoals Heiland voor mij veel verder gaat dan de aanduiding van Zijn Zoon, heeft sjaloom een heilige lading. Ik word van binnen heerlijk warm van die woorden. Het Joodse volk is veroordeeld omdat zij de Here Jezus hebben gedood, maar als wij Nederlanders door de Here God uitverkoren zouden zijn geweest, zouden wij het gedaan hebben. Want zo moest het gaan. De Here Jezus was bereid Zich op te offeren voor ons. De moeilijkste dag van het jaar is voor mij Goede Vrijdag, als ik mijn lieve Heer zoafzichtelijk aan het kruis zie. Dan ben ik nog meer woedend dan bij het zien van beelden van de Holocaust. Dan kan ik niet blij en dankbaar juichen omdat ik gered ben. Want het gaat niet om mij. Het gaat om de heiligheid van de Almachtige. Vergeven kan ik niet, maar het begrip sjaloom geeft me kracht om me bewust te zijn van Gods genade die vergeeft en een toekomst belooft. Een toekomst vol vrede bij Hem, niet op deze aarde.

Ik wil het stokje graag doorgeven aan xxxxx. De sterke inhoud van haar gedichten spreekt me aan.

met vriendelijke groeten,
Arma Fokkema