Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vorig jaar heeft de oproep van Martin van Thiel op gedichtennet.nl en gedichtensite.nl gestaan. Dit was een oproep om gedichten over Texel in te zenden. Hier hebben verschillende dichters gehoor aan gegeven. Het fotoboek dat er over Texel uitgegeven is, is uniek, net zoals Texel zelf, iedereen met het ‘Texel-gevoel’ weet dat. Texel is een eiland sinds duizend jaar en het meet 170 vierkante kilometer – maar tegelijkertijd ontstijgt het aan de beperkingen van tijd en ruimte. Fotograaf Martin van Thiel weet het ook. Hij zwierf een jaar langs stranden en polders, duinen en kwelders, graslanden, bos en hei om het Texel-gevoel te beleven, vast te leggen en er de kern uit te puren. Zijn boek Texel-eiland meet Texel met de maat van beeld en poëzie. Van Thiel treedt buiten de gebaande paden op zoek naar het begin, de ruimte, de ‘tijdloze tijd’ en natuurlijk de dagdroom die Texel óók is: de horizon, de rand van het land, de zee en daarboven de oneindige hemel die je boven alles laat uitstijgen. Er is maar één Texel, maar op dat Texel ervaar je het universele gevoel van vrijheid, buiten zijn, geïnspireerd worden door land, lucht en water.

In het fotoboek zijn 24 gedichten opgenomen, het is een echt poëtisch boek geworden, zowel in beeld als in tekst. Dat was ook de intentie van Martin van Thiel, dat is gelukt. Martin doneert de opbrengst van zijn boek aan goede doelen voor kinderen en dieren.

Stichting Dichterbij Beeld: ww.dichterbijbeeld.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook te bestellen via mijn persoonlijke website www.martinvanthiel.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.