Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Componist Johann Sebastian Bach stroomt dit najaar twee keer door Hattem. Verdeeld over twee zaterdagavonden worden de zes triosonates die hij componeerde uitgevoerd op orgel, vertolkt in poëzie en verbeeld in schilderijen en beelden.

De beide concerten, op 28 oktober en 11 november, worden gegeven in de Grote of Andreaskerk en duren van 20.30 tot circa 21.30 uur. De toegang is vrij maar er wordt na afloop nog wel een collecte gehouden ter bestrijding van de gemaakte kosten.
Medewerking verlenen Harm Jansen (toonkunst), Hans Lambrechts (woordkunst en ook actief op gedichtensite.nl), Dick L. Baauw (beeldende kunst) en Gerrit Grit (visualisering). Alle voor dit concert gekozen beelden en verschillende gedichten worden op beeldschermen geprojecteerd en wie met de rug naar het orgel zit kan ook meerdere keren, dankzij de inzet van camera's, een blik werpen op organist en speeltafel.

Uniek
“De triosonates van Bach zijn al ontelbare keren uitgevoerd. Door toon-, woord- en beeldende kunst te combineren onstaan twee unieke concerten met een geheel eigen sfeer”, deelt initiatiefnemer en organist titularis van de Andreaskerk Harm Jansen mee. De IJssel, het uiterwaardenlandschap en steden als Hattem en Deventer spelen een belangrijke rol in de verwoording en verbeelding.
Over het fenomeen triosonate zegt musicus Jansen: “Dit is een werk geschreven voor twee solo-instrumenten en basso continuo, meestal klavecimbel of orgel. Bach schreef zijn triosonates BWV 525-530 voor het orgel en verdeelde de solo-stemmen en continuo over drie onderdelen, te weten de linkerhand, de rechterhand en het pedaal.”

Bach heeft zich in veel composities laten inspireren door God en het christelijk geloof. Over muziek zei hij: “Muziek heeft twee wezenlijke doelen: het behoort te zijn tot Gods eer en tot zielsverrukking.”

zie voor opstap-reportage: https://youtu.be/Tl0CCCneLLQ