Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Misschien kan de onderstaande handleiding sommige auteurs een steuntje in de rug geven:


HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN GEDICHT

Tip 1. Thema bedenken

Vraag je voor je begint te schrijven af waar je gedicht over moet gaan. Wat moet je gedicht overbrengen bij de lezer?

Tip 2: Vermijd cliché's.
Een cliché is een woord of een zin die zo vaak gebruikt wordt in ons taalgebruik dat ze niet meer origineel is. Voorbeelden zijn  "Als sneeuw voor de zon", "Zo zwart als roet", "Zo groen als gras", "Zo wit als sneeuw", "Lijkwit", " en "te pas en te onpas". Je kunt er ongetwijfeld zelf nog veel meer bedenken. Gedichten winnen juist aan kracht als ze originele beelden oproepen. Beelden die fris en nieuw zijn of de lezer verbazen. Als je gedicht vol met cliche's staat wordt het vervelend en saai. Zoek daarom naar verfrissende beelden die op een nieuwe manier zeggen wat jij voelt en over wil brengen bij de lezer.

Tip 3: Schrijf met gevoel
Probeer frisse en rake beelden in je gedichten te verwerken die de lezer het gevoel geven dat hij of zij samen met de dichter op de plek staat die in het gedicht besproken wordt en alles hoort, ziet, proeft en ruikt wat zich daar afspeelt.

Tip 4: Een gedicht hoeft niet altijd te rijmen
Kijk eens op Wikipedia>>>> voor de verschillende dichtvormen die er bestaan.

Tip 5: Nadenken over wat je schrijft.
Nadenken of het gedicht ook anders opgevat kan worden dan de bedoeling is.

Tip 6: Nalezen
Een gedicht altijd nalezen als je er de tijd voor kunt nemen om het goed door te lezen. Slaap er nog een nachtje over, laat het eens lezen door iemand anders.

Tip 7: Nog eens nakijken
Kritisch zijn en goed nakijken op taalfouten.

Tip 8: Let er op dat je inlogt zodat je gedicht automatisch geplaatst wordt met vermelding van je auteursnaam. Het kan soms wel enige minuten duren i.v.m, de cache, voordat het gedicht zichtbaar is op de site.

Tip 9
: Noteer altijd een datum waarop het gedicht geschreven is, zodat je later altijd weet wanneer het gedicht geschreven is. De datum die op de site bij het gedicht staat, is de datum dat het gedicht ingezonden is, dit hoeft niet altijd dezelfde datum te zijn waarop het ook geschreven is. U mag wanneer de datum waarop u een gedicht geschreven is, sterk afwijkt van de plaatsingsdatum, de datum van schrijven onder het gedicht plaatsen.

Tip 10: Afwerking
Tekst in net uitwerken en inzenden.