Dichter: Eijbergen, Klaas van | overleden 18-4-2016 Er staat copyright op dit gedicht. U mag dit gedicht alleen verspreiden als u de auteursnaam vermeldt. U mag naast de auteursnaam ook de bron vermelden: www.gedichtensite.nl
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Kerstfeest is een feest om uitbundig te vieren, want kerstfeest is het feest van de geboorte van Jezus, onze Verlosser. Vier weken leven wij er kerkelijk naar toe, maar in ons hart wordt het elke morgen weer kerstfeest. Toch is er een sterk contrast tussen de boodschap van vrede op aarde en de onvrede die er op zoveel plekken op deze wereld heerst.

De adventstijd en de Kersttijd zijn vooral de tijd van de kerstconcerten. Vocaal en instrumentaal worden de Kerstliederen ons toegespeeld en toegezongen. Het samen zingen van vrede op aarde is soms moeilijk als er net weer een oorlog is uitgebroken ergens op deze aarde. Toch zingen wij het elk jaar weer plechtig mee.

De vrede waarin wij leven is hard en boterzacht. tegelijk. Vraag het aan de vluchtelingen, die van huis en haard zijn verdreven en een plek zoeken om te overleven. Zij willen
niets anders dan een plek om te slapen en de volgende dag weer wakker te mogen worden in een wereld van vrede op aarde. Maar er is geen plaats in de herberg. Het is daar vol. Ergens ver weg van de mensheid is nog wel een plekje waar zij kunnen slapen. Zij mogen daar slapen maar niet leven, leven mag alleen als de herberggasten dat toestaan.

Soms vraag ik aan God: Vader, de wereld is te hard geworden om er in te kunnen samenleven, toch zou ik zo graag zien dat wij zouden leven zoals wij in de Kerstliederen elkaar toezingen. Vrede op aarde in de mensen een welbehagen. Here God, maak onze harten weer rein en laat onze ogen weer zien wat liefde en geluk kunnen doen tussen mensen. Geef ons weer de vrede die wij meekrijgen bij de geboorte van Uw Zoon, onze Verlosser! Amen.

Klaas van Eijbergen

5 juni 2005